De laatste 2 masterjaren van Herba Sanitas zijn therapeutisch van aard, dat wil echter niet zeggen dat er niets meer gemaakt gaat worden, juist wel, maar nu specifiek gericht op bepaalde aandoeningen. Het eerste masterjaar behandelt aandoeningen van diverse lichaamssystemen en de botanische medicijnen die daarbij kunnen worden ingezet. Maar er is ook aandacht voor therapeutische vorming, casuistiek en anamnese. Het veilig werken met geneeskruiden betekent dat je kennis moet hebben van interacties die deze kunnen hebben met reguliere geneesmiddelen, dit komt uitgebreid aan de orde. De eerste casus wordt behandeld.
Masterjaar 1
Praktijkles 1
In het masterdeel van Herba Sanitas spelen ontstekingsremmende kruiden een steeds grotere rol, een aantal van deze planten zou je zelfs als “superkruiden” kunnen omschrijven, omdat hun medicinale werking zo breed is. Je zult ze steeds opnieuw tegenkomen als middel bij vele aandoeningen. In deze les maak je alvast kennis met ze. Pre – en probiotica spelen een steeds belangrijkere rol in fytotherapeutische casussen waarbij een gecompromitteerd immuunsysteem het kernprobleem is, in deze les aandacht voor deze stoffen. In de middag ga je zelf probiotische vegan yoghurt maken en heerlijke zuurkool.
- Fytotherapie bij infecties en ontstekingen
- Presentatie Superkruiden
- Presentatie Pre – en probiotica
- Medicinale plantenbesprekingen
- Cat’s Claw
- Kruidnagel
- Tea tree
- Practicum
- Fermenteren, zelf vegan yoghurt en zuurkool bereiden
Praktijkles 2
In deze les aandacht voor specifieke infectieziekten bij kinderen en de botanische medicijnen die daar geschikt voor zijn, ook wordt de eerste casus besproken. In de middag leer je glycerieten bereiden, extracties van plantendelen op glycerine, zeer geschikt voor medicinale kinderproducten, maar ook erg lekker in culinaire creaties.
- Fytotherapie bij infectieziekten bij kinderen
- Bespreking casus impetigo
- Presentatie glycerieten
- Medicinale plantenbesprekingen
- Grote Klaproos
- Mandarijn
- Roomse kamille
- Practicum
- Glyceriet-bereiding culinair en medicinaal
Praktijkles 3
Een belangrijke les, waarin je de beginselen van fytotherapeutische casuistiek krijgt uitgelegd, waar moet je op letten, hoe benader je cliënten, wat zijn de grenzen voor zowel de client als de behandelaar, en vooral wat vraag je ze over hun gezondheidssituatie. In de middag gaan we iets leuks doen, een spel waarbij je meer opsteekt over jezelf en je studiegenoten via Jungiaanse archetypen, hoe zie jij jezelf, hoe zien anderen jou? Dit levert kennis op die voor therapeuten heel nuttig is, op een speelse manier.
- Fytotherapeutische casuïstiek
- Presentatie casuistiek
- Klassikaal samenstellen anamnese-formulier
- Practicum
- Jungiaanse archetypen
- Het grote Archetypenspel
Praktijkles 4
Het lichaamssysteem de urinewegen staat deze dag centraal, met als hoofdonderwerp de veel voorkomende blaasontsteking, daarnaast veel aandacht voor interacties tussen reguliere en botanische medicijnen, een belangrijk onderwerp als je veilig wilt werken als therapeut. In de middag maak je een complextinctuur bij acute blaasontsteking.
- Fytotherapie voor de urinewegen
- Presentatie Blaasontsteking en de botanische medicijnen die daarbij horen
- Interacties
- Presentatie interacties tussen reguliere en botanische medicijnen
- Medicinale plantenbesprekingen
- Berendruif
- Cranberry
- Buchu
- Practicum
- Complextinctuur blaasontsteking
Praktijkles 5
De goedaardig vergrote prostaat is het onderwerp in de ochtend, een aandoening waar bijna alle mannen aan gaan lijden, mits ze oud genoeg worden. In de middag maak je kennis met planten die het libido verhogen, de afrodisiaca en bereid je libido-verhogende capsules en een erotische massageolie.
- Fytotherapie voor de mannelijke geslachtsorganen
- Presentatie goedaardig vergrote prostaat en de botanische medicijnen die daarbij horen
- Afrodisiaca
- Presentatie planten die het libido verhogen
- Practicum
- Libido-verhogende capsules
- Erotische massageolie
Praktijkles 6
Dysmenorroe (een pijnlijke menstruatie) en endometriose zijn klachten waar vele vrouwen mee te maken hebben. Natuurlijke middelen kunnen voor deze vrouwen oplossingen bieden, alles daarover op deze lesdag. ’s-Middags stel je het ‘Blije Doosje’ samen, vol met botanische producten om de menstruatie wat beter door te komen.
- Fytotherapie voor de vrouwelijke geslachtsorganen
- Presentatie dysmenorroe en de botanische medicijnen die daarbij horen
- Presentatie endometriose en de botanische medicijnen die daarbij horen
- Medicinale kruidenbesprekingen
- Gelderse Roos
- Patrijsbes
- Practicum
- Samenstellen van het Blije Doosje, vol met fytotherapeutische producten die het leven tijdens die dagen wat dragelijker maken.
Praktijkles 7
De botanische medicijnen die gebruikt worden rondom zwangerschap, bevalling en borstvoeding, spelen deze lesdag de hoofdrol, maar ook welke kruiden je beter niet kunt gebruiken in deze perioden. In de middag maak je producten voor nieuwe moeders.
- Fytotherapie rondom zwangerschap en bevalling
- Presentatie zwangerschap en bevalling en de botanische medicijnen die daarbij horen
- Practicum
- Bereiding perineumgel
- Bereiding tepelklovenbalsem
- Samenstelling borstvoeding-infuusmengsel
Praktijkles 8
Darminfecties veroorzaakt door bacteriën, virussen en parasieten, komen veelvuldig voor, hoe je deze kunt behandelen met botanische medicijnen, leer je tijdens deze praktijkles. In de middag de bereiding van percolaten (snelle tinctuurbereiding) en een complextinctuur, die breedwerkend is bij darminfecties.
- Fytotherapie bij darminfecties
- Presentatie darminfecties en de botanische medicijnen die daarbij horen.
- Medicinale kruidenbesprekingen
- Granaatappel
- Practicum
- Bereiding percolaten
- Bereiding complextinctuur breedwerkend bij darminfecties
Praktijkles 9
Niet kunnen poepen is behoorlijk vervelend, tegenwoordig lijden meer mensen hieraan, door een zittend bestaan en vezelarme voeding. Deze les leert je om het probleem met botanische middelen en lifestyle advies te verhelpen. In de middag maak je een massageolie voor darmmassage en een vegan chiazaadpudding.
- Fytotherapie bij constipatie
- Presentatie constipatie en de botanische medicijnen die daarbij horen.
- Medicinale kruidenbesprekingen
- Heemst
- Practicum
- Massageolie voor darmmassage
- Vegan chiazaadpudding
Praktijkles 10
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vallen onder ernstiger chronische darmontstekingen die relatief veel mensen treffen. Specifieke ontstekingsremmende botanische medicijnen maken veel verschil, zonder de bijwerkingen van reguliere medicijnen. In de middag maak je een oxymel en leer je meer over dit traditionele kruidenproduct.
- Fytotherapie bij darmontstekingen
- Presentatie ziekte van Crohn en colitis ulcerosa en de botanische medicijnen die daarbij horen.
- Medicinale kruidenbesprekingen
- Absintalsem
- Practicum
- Bereiding oxymels
Praktijkles 11
Onder toxische planten zitten belangrijke botanische medicijnen, ze leveren eveneens vaak stoffen die in de reguliere geneeskunst worden gebruikt. Hoe werken toxinen in planten in op het menselijk lichaam? Welke moet je als herborist echt vermijden, welke zijn met enige voorzorgsmaatregelen wel inzetbaar? In de middag gaan we dieper in op ritueel gebruik van planten in diverse religies en binnen het westers paganisme, je maakt ook een rituele wierook en een talisman met plantendelen.
- Toxische planten
- Presentatie toxische planten, toxische stoffen in planten
- Rituele kruiden
- Presentatie ritueel gebruik van kruiden
- Practicum
- Bereiding rituele wierook
- Maken van een talisman van plantendelen
Praktijkles 12
- Presentaties literatuurstudies/productlijnen
- Feestelijke Herba Sanitas lunch